Meniu
Cos de cumparaturi

Încalzire-pardoseala

ÎNCĂLZIREA ÎN PARDOSEALĂ. INFORMAȚII GENERALE

Încălzirea în pardoseală este, în țara noastră, una dintre cele mai noi modalități de încălzire a încăperilor. Corpurile de încălzire se așază sub nivelul podelei, peste sapă și sub finisaj – parchet, gresie, piatră naturală.

Se diferențiază de alte sisteme prin faptul că încălzirea este relativ uniformă, iar confortul termic este unul ridicat, însă instalarea acestui sistem presupune și câteva aspecte particulare, care îi pun în dificultate pe unii instalatori.

Fiind un sistem mai nou, majoritatea persoanelor au încă o mulțime de neclarități cu privire la utilizarea lui, începând de la cât de eficient este, până la eventuale accidente care se pot produce și care duc la pagube mult mai mari decât în cazul unui calorifer clasic.

Totodată, odată luată decizia instalării încălzirii în pardoseală trebuie să ținem cont de costurile inițiale (mai mari, dar amortizabile), cât și de cele pentru întreținere.

CUM FUNCȚIONEAZĂ ÎNCĂLZIREA ÎN PARDOSEALĂ

Principiul de funcționare este unul foarte simplu – corpurile de încălzire, care pot fi electrice sau cu apă fierbinte, sunt așezate chiar sub nivelul podelei, iar căldură se propagă în toată încăperea de la nivelul podelei.

Sistemul acesta nu diferă foarte mult de cel clasic, ce utilizează calorifere, doar că el se amplasează în pardoseală. Confortul este unul crescut, deoarece punem piciorul pe podeaua caldă, iar senzația este mult mai plăcută.

TIPURI DE ÎNCĂLZIRE ÎN PARDOSEALĂ

Încalzirea în pardoseală este de două tipuri, în funcție de principiul de funcționare. Putem alege, așadar, între:

  • Încălzire electrică în pardoseală – în podea se instalează cabluri încălzitoare ;
  • Încălzire pe bază de agent termic în pardoseală – este încălzirea cu apă, cu ajutorul unor țevi montate sub pardoseală, care preiau apa caldă a sistemului de încălzire centrală

AVANTAJELE ÎNCĂLZIRII ÎN PARDOSEALĂ

Încălzirea în pardoseală vine la pachet cu câteva avantaje incontestabile și care merită cu siguranță luate în calcul. Dintre ele merită amintite:

  • Confortul termic oferit de încălzirea în pardoseală – Un astfel de sistem de încălzire oferă, pur și simplu, mai mult confort, deoarece în diminețile reci de iarnă, chiar și într-o casă încălzită este neplăcut să pui piciorul pe o placă de gresie rece. Senzația de căldură la nivelul tălpilor este una foarte plăcută.
  • Economie de energie obținută cu încălzirea în pardoseală – Instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală duce la o economie de 15% în comparație cu sistemul de încălzire cu clasicele calorifere. Dacă se alege și o centrală termică în condensare sau pompă de căldură, economiile sunt și mai mari.
  • Calitatea aerului crescută datorită încălzirii în pardoseală – deoarece mișcarea aerului în cameră este mult redusă, iar praful din atmosferă nu este încălzit/ars de suprafața fierbinte a caloriferului.
  • Economie de spațiu datorită încălzirii în pardoseală – Sistemul de încălzire în podea nu implică radiatoare ce ocupă spațiu prețios în încăpere. În plus, nici nu vei mai vedea inesteticele calorifere în cameră.
  • Fiabilitate crescută, în special pentru încălzirea electrică în pardoseală – Pentru că sistemul este protejat de sapă, fiabilitatea lui este mai ridicată. Spre deosebite de calorifer, acest sistem nu este supus factorilor de mediu – șocuri, de pildă.
  • Eficiența crescută a încălzirii în pardoseală în spațiile foarte înalte – În camerele înalte este mai util un astfel de sistem, deoarece în cazul sistemelor clasice căldura se ridică, iar confortul termic scade. Cu încălzirea în pardoseală nu există această problemă, deoarece căldura se păstrează la nivelul podelei.